Fiecare dintre noi are propriul teritoriu sau spațiu personal.
Fizic vorbind, acesta este locul ocupat de corpul nostru.
Psihologic vorbind, este spațiul de care avem nevoie pentru a ne simți confortabil în relație cu ceilalți.
Acest spațiu personal este diferit de la un om la altul și de la un popor la altul. Europenii se pot afla mai aproape unul de altul când interacționează, în timp ce asiaticii, de exemplu, se simt confortabil dacă păstrează o distanță ceva mai mare.
Acest spațiu personal este diferit și în funcție de relația pe care o avem cu celălalt. Avem un spațiu mai mare într-o relație formală (cu șef, cu colegi) și un spațiu mai redus într-o relație personală, informală (cu familia, amicii, prietenii).
Într-o relație extrem de apropiată, în intimitate, spațiul poate dispărea complet (într-o îmbrățișare). Nu întâmplător spunem “noi doi ne simțim una și aceeași persoană”; putem fuziona în îmbrățișare.
Chiar obișnuim să spunem metaforic – ”sunt aproape de cineva” sau ”sunt departe de cineva”.
Vorbind de spațiul personal, observați ce simțiți când discutați cu cineva și sunteți la o distanță mare de el (1.5 m de exemplu) sau mai mică (20 cm). De asemenea, puteți observa mimica exprimată de celălalt (uimire, disconfort ușor) dacă, în discuție, vă depărtați de el, respectiv când vă apropiați (jenă, disconfort, iritare etc.).
Simțiți, de regulă, că persoanele cu o atitudine impozantă, voluntară sau agresivă, “cer” un spațiu personal mare. Astfel, nu întâmplător în limba română spunem “simt că mă ții la distanță”; cu alte cuvinte, nu ne putem apropia emoțional de acea persoană.
Persoanele cu o redusă încredere în sine și stima de sine, care arată o timiditate în relațiile cu ceilalți, ne dau impresia că ocupă un spațiu mic, nedefinit. De cele mai multe ori, lor le este greu să stabilească limite și să-și protejeze spațiul personal în raport cu ceilalți.
Le este greu să-și exprime opiniile, dorințele, nevoile, să discute în contradictoriu sau să spună NU, să afirme ce pot accepta și ce nu etc.
Granițele spațiului personal
Spațiul personal emoțional este delimitat de granițe invizibile, pe care le creăm odată cu dezvoltarea identității și a personalității noastre. Putem vorbi, astfel de stabilirea granițelor personale, ca și de negocierea teritoriului nostru și de respectarea granițelor personale de către ceilalți.
Cum comunicăm celorlalți despre granițele noastre?
Persoana noastră are granițe care au rolul de a ne proteja confortul emoțional. Prin urmare, este bine să facem cunoscute aceste granițe și celorlalți și să le protejăm pentru a nu fi încălcate.
Aceasta se face prin comunicare și prin negociere. În relație cu ceilalți, arătăm ce ne place și ce nu, ce acceptăm și ce nu, ce este convenabil pentru noi și ce nu. Toate acestea sunt moduri prin care ne manifestăm pe noi înșine, trăim sentimentul că ne regăsim și le dăm celorlalți prilejul să ne cunoască.
Cu alte cuvinte, trasăm granițele spațiului nostru personal.
Când avem dificultăți la graniță?
Putem observa că unii oameni își stabilesc aceste granițe la distanță mare de ei înșiși, fiind astfel percepuți ca persoane distante, reci.
În felul acesta, ei pot gestiona schimbul de emoții și sentimente cu ceilalți și au nevoie de această distanță protectoare.
De asemenea, există persoane care stabilesc o falsă graniță emoțională, mai aproape de ei înșiși, permițând altora să le încalce spațiul personal.
Cum se petrece asta?
În situații cand ei spun DA, de fapt ar dori să spună NU.
Acceptă lucruri cu care, în realitate, nu sunt de acord. Renunță ușor la prioritățile și dorințele lor în favoarea celorlalți.
Aceste persoane nu-și pot proteja spațiul personal și acceptă un spațiu emoțional mai restrâns. Ei trăiesc aceasta cu un sentiment de frustrare, iritare și care se transformă cu timpul în tristețe.
Ce este de făcut?
Cei mai mulți dintre noi am fost în aceste situații și am dorit să nu se mai repete.
Cum putem face asta?
În situații minore pentru noi, putem să ne “aventurăm” să spunem exact ce dorim.
Pe măsură ce situațiile acestea se repetă, satisfacția de a ne respecta opinia, de a ne exprima conform cu ceea ce dorim, ne dă curaj și ne permite să ne stabilim granițele emoționale autentice.
Recunoaștem ușor această atitudine de a ne afirma spațiul personal, pentru că ne aduce o starea de bine, de echilibru interior și de împăcare și de încredere în sine.